Marlous  van  Deelen

Omkijken naar jezelf

Eigenaarschap, aanspreekbaarheid, stevig en wendbaar en een positieve mindset

Leiderschap


De rol van leidinggevende vraagt behoorlijk wat van je kwaliteiten én van je reflectievermogen!

De leidinggevende optimaliseert de condities en brengt de juiste mensen bij elkaar met de juiste informatie t.a.v. het vraagstuk. Daarvoor heeft de leider inzicht nodig in de organisatie als (organisch) systeem. Systemisch kijken betekent dat de leider kijkt naar de interacti een wederzijdse beïnvloeding (patronen), die van de groep maar zeker ook die van hem/haarzelf


Dat betekent dat hij/zij zich bewust is van de boven- en deonderstroomen deze ook op elkaar betrekt.

De leider die een gezond systeem nastreeft heeft een goede balansgevonden in 'caring' en 'daring': de werknemer ondersteunenin zijn/haar professionele ruimte maar ook zorgdragen voor de juiste richting en transparantie in grensbepaling. Hij/zij is sensitief voor wat nodig is en draagt zorg voor inclusiviteit: hij/zij bewaakt dat ieder zijn plek en rol in het systeem neemt en houdt,.


Zeker bij een transformatie is de rol van de leider cruciaal. Omdat er van de werknemer gevraagd wordt zich te verbinden met een nieuwe koers zal er ook een fase zijn waarin oude werkpraktijken losgelaten moeten worden. Een situatie die uitdagend kan zijn maar ook ontwrichtend kan werken. Bij uitstek deze fases vraagt secure based leiderschap: de leider creëerteen veilige leeromgeving waarin geëxperimenteerd mag worden en fouten mogen worden gemaakt.


Kwaliteiten die een leider nodig heeft zijn: zichtbaarheid, transparantie, congruentie, consistentie en authenticiteit


Als je je leiderschapskwaliteiten wil versterken, maak dan een afspraak voor een begeleidingstraject. Dit kan een individueel traject zijn maar ook is het mogelijk om als groep van leidinggevenden aan de slag te gaan.. Dit zijn altijd trajecten op maat. Er zijn verschillende begeleidingsvormen zoals coaching, intervisie en training mogelijk.


"Walk as you talk", een zichtbaar lerende leider is effectiever
dan vertellen wat de ander moet leren.
Peter Senge

Contactformulier

06-40 32 41 63

Capelle a/d IJssel

info@marlousvandeelen.nl