Marlous  van  Deelen

Omkijken naar jezelf

'"We zijn nooit zo kwetsbaar als wanneer we liefhebben". Sigmund Freud

Relatievitalisatie in de liefdesrelatie


Relatievitalisatie gaat over het tot leven wekken van de liefde in jullie relatie.


De liefde, een goede relatie met elkaar onderhouden, vraagt om openheid, bereikbaarheid, verbondenheid, zorgvuldigheid en inspanning.


Soms gaat het echter niet meer zo vanzelf en zijn juist dit gevoelens die te kwetsbaar worden om te tonen en wordt het lastig om energie in de relatie te stoppen.Jullie kunnen je dan allebei onbegrepen en eenzaam voelen. Herkenje dat jullie je dan allebei kunnen verschansen achter ‘het eigen gelijk’ en dat jullie je in jezelf terugtrekken? Voor je het weet zit je samen vast en lijkt praten om tot oplossingen te komen steeds in dezelfde cirkel te belanden, Er lijkt heel wat mis met de relatie, maar dat hoeft niet zo te zijn! Wellicht is jullie liefde wel gegijzeld door negatieve relatiepatronen.


Relatievitalisatie is een begeleidingsvorm die helpt deproblemen waar jullie tegen aanlopen aan te kijken en om te buigen zodat er weer meer liefde en begrip tussen jullie ontstaat. Jullie nemen bewust de tijd voor jezelf en de relatie en je krijgt zicht op wat er in jezelf en tussen jullie speelt.


Ik werk vanuit verschillende invalshoeken met als basis Transactionele Analyse en EFT (Emotional Focussed Therapy)
Wil je je (samen) inlezen dan beveel ik van harte het boek 'Houd me vast' van Sue Johnson aan.


Relatievitalisatie is geschikt voorverschillende situaties en relatievragen.

Relatievragen en problemen
gevoelens van sleur, hoe houd je het spannend
communicatieproblemen
terugkerende ruzies
het gevoel van geborgenheid is kwijt
elkaar niet meer kunnen bereiken
verschillende behoeften enverlangens
problemen rond intimiteit en seksualiteit
ingrijpende gebeurtenissen/veranderingen
de relatie in een (samengesteld) gezinsleven
onzeker voortbestaan relatie

Jullie leren over
relatiepatronen en hoe deze de relatie overnemen

hoe jullie je protest vorm geven
spanning en ontspanning
opnieuw contact maken en aanraken
gevoelens van veiligheid en onveiligheid
uitspreken van gevoelens en behoeften
intimiteit en seksualiteit zoals dit bij jullie past
balans in afstand en nabijheid
opnieuw verbinden of loslaten
eennieuw perspectief op jezelf en/in de relatie

Wat vraagt het aan gaan van relatievitalisatie van jullie? Dit vraagt van ieder van jullie bij zichzelf de diepte in te gaan en kwetsbare gevoelens te delen. Het vraagt dat je jouw verwachtingen, verlangens en grenzen leert uitspreken en dat je de ander in die van hem/haar leert begrijpen en accepteren. Het vraagt om openheid om te kunnen kijken naar elkaars verschillen. En het gaat er over te leren om in contact met elkaar de strijd op een liefdevolle en functionele wijze in te zetten.


Wat levert het je op? Wat je er voor terug krijgt als je samen dit proces doormaakt, is een nieuwe kennismaking met jezelf en met elkaar en een verdieping van je relatie. Door deze grote schoonmaak krijgt oud zeer minder kans omdat je het eenvoudigweg eerder herkent en jullie in staat zijn om daarover met elkaar te communiceren. Dit vitaliseert de relatie waarin jullie de liefde, intimiteit en passie terugbrengen vanuit een balans tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid; een relatie waarin plaats is voor samen zijn én jezelf zijn.


Dit proces gaat niet alleen over de relatie maar ook over de twee individuele partners: je krijgt zicht op de thema's die over en weer geraakt worden, welke patronen jullie inzetten. We kijken hoe dit de relatie vertroebelt en wat je afzonderlijk van elkaar en in relatie tot elkaar kunt doen om de liefde terug in de relatie te brengen.


En last but not least: het gaat het zeker ook over leren inzien dat er niet altijd iets vreselijk mis met de relatie maar dat negatieve relatiepatronen jullie je in hun greep hebben!


Een bijzondere en intense ervaring is relatievitalisatie weekend. Lees verder...


Lees hier verder over werkwijze relatievitalisatie


 The quality of our relationships determines the quality of our lives'. Esther Perel

Contactformulier

06-40 32 41 63

Capelle a/d IJssel

info@marlousvandeelen.nl

unsplash